Tyhjästä on paha nyhjästä – Kuntalaisiin on panostettava

Valtion kuntaosuuksien supistuttua kunnat joutuvat valitettavasti valitsemaan palvelujen tuottajia myös pitkälti hintoihin pohjautuen. En sano, etteikö tässä tulisi huomioida muitakin tekijöitä ja kriteerejä, ehdottomasti tulisi, mutta kaupungit ovat hyvin velkaisia, valtion tapaan; tyhjästä on paha nyhjästä ja tällöin hintakilpailu voittaa useimmiten.

On hyvä muistaa, ketkä olivat aikoinaan päättämässä näiden valtionosuuksien leikkaamisesta, mm. SDP. Toki tuolloinkin todennäköisesti ymmärrettiin, että se vaikuttaisi terveydenhuollon palveluihin kuntatasolla.

Moni on tiennyt jo pitkään, ettei vanhustenhoito, niin palvelutaloissa kuin kotihoidossa ole riittävää. Hoitajat tekevät parhaansa, moni heistä joutuukin vaihtamaan alaa, ei siksi, että haluaisi, vaan siksi että he kokevat, etteivät kykene näillä resursseilla työskentelemään eettisesti oikein. Lisäksi työ on äärimmäisen raskasta ja kiireessä sen tekeminen ei mieltä ylennä kellään.

Ongelmina on paitsi hoitajamitoitus ja palveluiden valvonta rahan puute. Olemmeko kohta pakotettuja vaihtamaan työntekijät ulkomaiseen halpatyövoimaan? Kuka haluaisi, että hänen sairasta vanhempaansa hoitaa kieltä kunnolla puhumaton, tyystin eri kulttuurista ja tavoista tuleva henkilö? Itse toivoisin, että muistisairaita hoitavat henkilöt, jotka ymmärtävät näiden vanhusten historian ja tavat, ja puhuvat ehdottomasti samaa kieltä hoidettavan kanssa. Ja mikäli palkkaamme halpatyövoimaa, josta työantajat eli yksityisyritykset hyötyvät, jää meille viime kädessä kuitenkin maksajan rooli, kun joudumme avittamaan näitä pienipalkkaisia mm. asumistuilla.

Rahalla saa, eli seuraavan hallituksen tulisi nostaa valtionosuuksia kunnille, jotta nämä voisivat puolestaan palkata työehtosopimusten mukaisilla palkoilla lisää työntekijöitä, näin hoivan laatu saataisiin nousuun ja verotulotkin kasvaisivat. Kuntien ei toki kannata itse aina kaikkia palveluita järjestää, mutta ilmi tulleet tapaukset osoittavat sen, että kuntien tulee valvoa tarkemmin sopimusosapuolten toimintaa.

Jokainen tietää, että yksityisten yritysten tarkoitus on tuottaa voittoa. Ei ajatella valtion, kuntalaisten tai kansalaisten etuja.

Näiden hoivakonsernien johtopaikoilla istuu tällä hetkellä entisiä poliitikkoja, SDP:stä, Kokoomuksesta ja Vasemmistosta. Nyt nämä puolueet, ollen itse aikoinaan mukana päättämässä asioista, kilvan vuorottelevat kuinka järkyttävä hoivapalveluiden tilanne on ja kuinka hoitajamitoitusta tulisi ehdottomasti nostaa.

Toivon, että äänestäjät muistavat ketkä ovat suomalaisten puolella ja ketkä ovat toimineet palvelujamme heikentävästi vuosien saatossa. Meidän on aika priorisoida ja laittaa rahamme omiin vanhuksiimme, perheisiimme ja nuoriimme.

Nuoristammekin pääkaupunkiseudulla on jo joka kymmenes mielenterveysongelmien vuoksi erikoissairaanhoidon piirissä, tämäkin on todella hälyttävää.

Eläkeläisten pärjäämisestä puhumattakaan. Meiltä viedään, viedään, viedään, viedään…. kuinka kauan annamme tämän jatkua?

Suunnan on muututtava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s