Irakille kelpaa suomalaisten rahat, mutta ei oman maan kansalaiset

Irakilaisten pakkopalautukset eivät toimi monesta syystä. Yksi niistä on se, ettei Irak ota vastaan niitä palautettavia, jotka eivät palaa vapaaehtoisesti.

Tähän on kehitelty ratkaisuksi se, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille irakilaisille maksettaisiin 5000 euroa rahaa plus lentolippu Irakiin, jotta he palaisivat vapaahtoisesti. Tämä tuntuu hieman hölmöltä, koska Irak voitaisiin helposti taivutella ottamaan vastaan myös ne ex-turvapaikanhakijat, jotka maahan eivät vapaaehtoisesti haluaisi palata. Nimittäin Suomi maksaa vuosittain Irakille kehitysapua 25 miljoonaa euroa.

Tämä yhteissumma tulee eri lähteistä, joista yksi on ulkoministeriö, eli myös Timo Soinilla on näppinsä pelissä tässä asiassa. Hänen ministerikautensa on muutenkin ollut sellainen menestys, että uskoo ken tahtoo, kun hän sanoo jättäytyvänsä pois muista syistä, kuin siitä ilmeisestä, että tietää etukäteen, ettei läpi olisi pääsemässä.

Oikeastihan kaikki ymmärtävät hänen myyneen kaikki arvonsa pitääkseen hyväpalkkaisen ministeripestinsä. Soinia varten on sinällään turha erikseen keksiä nokkelia haukkumasanoja, koska parhaimmat hän on itse kehitellyt.

– Hartaana kristittynä Soini vertasi loikkareita Juudakseen vähän ennen kuin itse ryhtyi loikkariksi. Hän siis luultavasti itsekin ymmärtää millainen kaksinaamainen, selkärangaton lurjus hänestä on tullut, joten hänen on parempi heittää suosiolla hanskat tiskiin, kuin epätoivoisesti uskotella itselleen, että vielä löytyisi tarpeeksi höynäytettäviä, jotka saattaisi äänestää Juudasta.

Vaalien jälkeen saadaan ulkoministeri (ja toivottavasti myös sisäministeri!) vaihtoon ja sitten pitäisi alkaa asioiden muuttua.

Nykyinen systeemi pakkopalautusten suhteen on se, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ovat tietoisia tulevasta karkoituksesta, mutta heitä ei oteta kiinni etukäteen, vaan he voivat kadota maan alle. Tällä hetkellä kadonneita turvapaikanhakijoita on yli 6000.

Nämä katoamiset johtavat pimeisiin töihin, rikollisuuteen ja pahimmassa tapauksessa siihen, että yksittäiset ex-turvapaikanhakijat rupeavat tekemään raakoja väkivaltarikoksia, jotta voisivat jäädä maahan vankilatuomion turvin. Kuuluisin tällaisesta rikoksesta on Ruotsin Ikea-isku, jonka motiivi kaikesta päätellen oli pyrkimys jäädä maahan keinolla millä hyvänsä. Täytyy myös muistaa, että Turun terroristikin oli kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ex-turvapaikanhakija.

Parempi systeemi olisi, että turvapaikanhakijan pitäisi henkilökohtaisesti hakea päätöstä turvapaikasta ilman, että hän etukäteen tietää saako hän jäädä maahan vai ei.

Jos päätös olisi kielteinen, hänet otettaisiin samantien säilöön, kun hän tulisi noutamaan päätöstä. Säilössä pidettäisiin mahdollisimman lyhyt aika ja sitten ex-turvapaikanhakija kiikutettaisiin lentokoneeseen kohti kotimaataan. Ja jos esimerkiksi Irak ei suostuisi ottamaan vastaan, niin sitten olisi turha odottaa niitä 25 miljoonaa euroakaan kehitysapurahojen muodossa.

 

Tämä juttu löytyy myös Uusisuomi sivustolta Puheenvuoro kohdasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s