Eläkeläisten asema Suomessa

Suomen eläkeläisten määrä on liki 1,5 miljoonaa. Moni heistä on huolissaan toimeentulostaan ja asumiskulut nielevät eläkkeestä suurimman osan. Eläkeläisten köyhyys on Suomessa totisinta totta. Jo 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan eläkeläisistä 14% eli köyhyysrajan alapuolella.

Vuoden 2014 jälkeen kansaeläkeindeksiä on leikattu ja jäädytetty, mikä lienee saanut prosenttilukeman kohoamaan. Liki puolella eläkeläisistä tulo on vain noin 1250e kuukaudessa. Millaista voi olla tämän 1,5 miljoonan kansalaisen ostovoima reilun tuhannen euron tuloilla? Sanomattakin selvää, että sitä ei ole. Vuokrat ovat korkeita, varsinkin pääkaupunkiseudulla ja lääkkeet kalliita. Moni joutuu jättää jopa elintärkeät, hyvinvoinnilleen merkitsevät lääkkeet ostamatta.

Eläkeliitto on esittänyt, että eläkeläisten asiat tulisivat keskeiseksi teemaksi esille kevään eduskuntavaaleissa. Ja Antti Rinne (Sdp) onkin vilautellut 100e kuukausikorotusta eläkkeisiin. Toivottavasti jokainen suomalainen ymmärtää tässä olevan kyse vaalitempusta, ei todellisesta tahdosta vaikuttaa asioihin.

Kansaneläkeindeksin leikkaus ja jäädytys tulisivat perua, ja verotus keventää.
Eläkeläisistä, varsinkin iäkkäämmistä heistä on valitettavan moni yksin. Kustannukset jäävät tällöin yksin maksettavaksi. Yksinäisyys sekä huoli pärjäämisestä vaikuttavat henkiseen hyvinvointiin. Tarvittavien lääkkeiden, kuten sydän- ja verenpainelääkkeiden ostamattomuus fyysiseen hyvinvointiin. Tarpeeksi ravintorikasta ruokaa ei raaskita, eikä yksinkertaisesti ole varaa ostaa, joten kaiken kaikkiaan kunto heikkenee. Terveyspalveluja käytetään ehkä liikaa, osittain yksinäisyyden vuoksi, suurelta osin heikentyneen kunnon vuoksi. Tämäkö on sitten säästöä?

Kierre, jota voisimme parantaa nostamalla eläkkeiden tasoa, pienentämällä niiden verotusta, huolehtimalla eläkeläisten ja vanhusten kohtaamispaikkojen olemassa olosta.

Kenenkään ei pidä jäädä yksin, huonossa kunnossa, eläen masentuneena ja huonokuntoisena, varattomana.

Joka toinen päivä Suomessa tappaa joka toinen yli 65vuotias itsensä.
Suomi ei ole hyvinvointivaltio. Ei enää.

Maan tulisi huolehtia omistaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s