Kun oma tahto murskataan

Raiskauksesta voi seurata uhrille traumaperäinen stressihäiriö (PTSD), joka on psykiatrinen häiriö ja luetaan ahdistuneisuushäiriöihin.

Raiskaus tapahtumana kestää hetken, toivottavasti, mistäs me sitäkään tiedämme. Mutta sen aikaansaavat vauriot kestävät vuosikausia. Raiskauksen uhri käy läpi tapahtunutta yhä uudestaan, uudestaan, uudestaan, uudestaan ja uudestaan läpi omassa mielessään. Nämä uudelleenkokemiset saattavat olla tapahtuneeseen liittyviä painajaisunia tai takaumia tapahtuneesta. Ja ne ilmaantuvat esimerkiksi, kun jokin haju, kuva, esine, maku, ääni tmv muistuttaa tapahtuneesta. Ikävintä on, että nämä tulvivat mieleen myös, kun pitäisi levätä, esimerkiksi nukkumaan mennessä, kun mieli on muutoin tyhjentynyt. Kuinka siinä sitten nukkua, levätä ja toipua?

Muita raiskauksen aikaansaamia uhreilla oireita ovat mm. välttämiskäyttäytyminen ja jatkuva stressi- eli vireystila.

Raiskaus johtaa aina itsesyyttelyyn ja häpeään. Sen kohteeksi joutunut voi haluta paeta, muuttaa paikkakunnalta, jopa maasta. Näille Oulun lapsille tämä on mahdotonta, aikuisille ei.

Läpikäydyt painajaismaiset kokemukset vaikuttavat uhrien kaikkiin ihmissuhteisiin. Aikuisille, työelämässä oleville, tapahtuma heijastuu myös työelämään. Luottamus muihin ihmisiin kärsii.  

Raiskauksen uhreiksi joutuneilla on todettu olevan usein selittämättömiä kipuja ja paniikkihäiriöitä sekä synnytyspelkoa.

”Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa on selvinnyt, että joka kolmannella raiskauksen uhrilla on itsetuhoisia ajatuksia ja jopa 13 prosenttia uhreista yrittää itsemurhaa.”

Tiesitkö, tulitko Sinä, joka vielä puolustat raiskaajia, että Raiskaus on väkivaltaa ja RIKOS. Seksuaalista väkivaltaa. Raiskaus on NÖYRYYTTÄMISTÄ. Siinä ei ole kyse seksuaalisesta halusta.

Ja syyllinen on AINA tekijä, ei koskaan uhri. Uhria ei voida syyllistää tapahtuneesta millään lailla, ei siitä, että pukeutui liian viekottelevasti, pyöri väärissä piireissä, oli tekemisissä ns väärien ihmisten kanssa, oli humalassa jne jne. Syyllinen on aina se, joka toimii väärin.

”Seksuaalinen väkivalta loukkaa vakavasti yksilön fyysistä ja henkilökohtaista koskemattomuutta. Tekijän motiivit eivät pohjaudu voimakkaille seksuaalisille tarpeille. Seksuaalirikoksessa on kysymysvihasta, alistamisesta ja vallan väärinkäytöstä.”
Lähde: http://www.nettitukinainen.fi

Entä aiheet, joista ei ole puhuttu, kirjoitettu laisinkaan; Miten raiskattiin, mihin, kuinka uhri kenties haavoittui, entä HIV, muut taudit, mahdollinen raskaus.  Erittäin vaikeita aiheita, joita en ole nähnyt läpikäytävän laisinkaan. Terveydenhuoltoalan ammattilaisena en kavahda näitäkään asioita ja kehtaan nostaa aiheet esille. Pahoittelen, jos joku ei halua näitä lauseita lukea. Näitäkin asioita on kuitenkin syytä miettiä. Uhri saattaa elää viikkoja, kuukausia, vuosia paitsi fyysisissä tuskissa, myös henkisissä edellä mainituista johtuen.

”Raiskauksen uhrin perusturvallisuus vaurioituu.”

Minusta tässä maassa on menty monissa asioissa liian pitkälle, aivan liian pitkälle. Meiltä on kohta viety aivan kaikki. Nyt vielä tapahtuu jotakin näin karmaisevaa. Ei hallitukselle riittänyt se, että vanhuksiamme ei hoideta, työttömiä kyykytetään, köyhät elävät kädestä suuhun, kodittomille ei ole rahaa ja suomalaiset eivät saa kunnon terveydenhuoltoa. Ei – Nyt vielä vaarannetaan lapset ja naiset.

Eiköhän olisi aika ajatella suomalaisia,
olemmehan sentään (vielä) Suomessa.

#nyt saa riittää #järkikäteen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s