Miksi ja miten kestämme vastoinkäymisiä – Onko aikuisten kiusaaminen sallittua?

Vastoinkäymisiä tulee meille jokaiselle, sitä kutsutaan elämäksi.

Vastoinkäymiset voivat olla isoja tai pieniä, ja jokaiselle ne ovat aina oma subjektiivinen kokemus. Toisen mielestä jokin pieni asia voi olla toisen mielestä hyvinkin suuri. Koskaan emme saisi invalidoida kenenkään kokemuksia ja tunteita.

Aikoinaan tehtiin aihetta koskien tutkimus, joka käsitti miltei 15.000 osallistujaa. Tutkimustulokset paljastivat, että vastoinkäymisiä kokeneet ihmiset nauttivat erilaisten vastoinkäymisten jälkeen pienemmistä asioista kuin ennen ja elivät nykyhetkessä enemmän läsnä, nauttien joka minuutista aikaisempaa enemmän. Tulos johtunee kenties siitä, että kyky arvostaa asioita muuttuu, kun kokee vastoinkäymisiä.

Arkipäivän vastoinkäymisiä on monenlaisia, pommiin nukkuminen, hukuksissa olevat autonavaimet, liikenneruuhka, työt eivät luonnistu, koska aamu alkoi huonosti. Kotiin tultaessa kaupassa huomaa lompakon unohtuneen aamulla kotiin. Monelle meille ovat tällaiset arkipäiväiset tilanteet tuttuja.

Meidän siemaillessamme töissä mielestämme kitkerää kahvia pahalla tuulella, joku toinen saattaa juuri sillä hetkellä lääkärin vastaanotolla kuulla sairastavansa syöpää.

Entäpä he, jotka asuvat yksin. He kestävät vastoinkäymiset yksin, toivottavasti enemmistö kuitenkin sukulaistensa tai ystäviensä tuella.

Oli vastoinkäyminen suuri tai pieni, sen taakka on monen kannettava yksin. Toiset ihmiset tuntuvat kestävän vastoinkäymisiä paremmin kuin toiset. Toiset näyttävät mielipahansa ulospäin erilaisilla tavoilla, toiset kantavat murheensa sisällään. Usein jopa koko keho reagoi henkisiin vastoinkäymisiin, onhan ihminen psyko-somaattinen kokonaisuus.

Joskus kohtaamamme vastoinkäymiset näyttäytyvät muille ihmisille ilkeytenä ja ilkeilynä. Olenkin alkanut nimittämään tätä aikuisten koulukiusaamiseksi. Kiusaaminen aiheuttaa pahat jäljet. Meille on itsestään selvyys se, että lapsi kärsii kiusaamisesta. Muttemme juurikaan tule ajatelleeksi, että niin tekevät myös aikuiset.

Emme varmastikaan usein tule ajatelleeksi, että kiusaaminen on väkivaltaa, henkistä sellaista. Koulukiusaaminen ja aikuisten kesken tapahtuva kiusaaminen ilmenevät erilaisissa muodoissa, mutta lopputulos voi silti olla sama. Sinnikkyys ei ole sisäsyntyinen ominaisuus, vaan kasvatettu piirre. Joillakin sitä on, toisilla ei. Joillakin vähemmän ja toisilla enemmän.

Oletko koskaan miettinyt, että hyvin sinnikäs ihminen on kaatunut usein, kokenut lukuisia vastoinkäymisiä kehittyäkseen sinnikkääksi?

Asiantuntijoiden mukaan kiusaaja on henkilö, jolla on tarve käyttää valtaa. Usein tällaisen henkilö oma itsetunto on heikko, hän saattaa omata mielenterveysongelmia tai hän ei kykene empatiaan. (Huom. empatiakyvyttömyys liitetään useimmiten narsismiin ja psykopatiaan). Kiusaajat eivät, oppilaat kouluissa, eivätkä aikuisetkaan välttämättä ole todellakaan huonoista oloista, kaikki voi päällisin puolin olla hyvin. Mutta, onko sellaisella ihmisellä kaikki todellakaan hyvin, jos alistuu kiusaamaan, tavalla tai toisella muita?

Kiusattu aikuinenkin masentuu, saattaa syrjäytyä ja valitettavasti ajautua jopa itsemurhaan, ihan kuten lapset ja nuoretkin. Tällaisella uhrilla tulisi aina olla joko läheisistä koostuva tukiverkosto tai vähintäänkin mahdollisuus hakeutua terapiaan. Kiusatut eivät koe tarvetta sellaiseen, eivätkä juuri koskaan näe omaa terapiantarvettaan. Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun syy. Kiusaaja on aina syyllinen.

Työpaikkakiusaaminen voi johtua usein erilaisuuden hyväksymättömyydestä ja oman aseman menettämisen pelosta, kilpailutilanteesta. Samoin on politiikassa. Niin työpaikoilla, kuin politiikassa kiusaaja tai vähintäänkin kiusaamisen aloittaja on usein yksinäinen häirikkö. Valitettavan usein aikuisten kiusaaminen on ovelaa ja siksi kiusaaja saakin usein muita mukaansa. Ja sitäpaitsi, onhan se helpompaa seisoa kiusaajan kuin kiusatun takana. Vaikka jotkut kokevatkin, etteivät he ole niin sanotusti puoltaan valinneet, hiljaa oleminenkin ja täten ikään kuin kiusaamisen hyväksyminen on kiusaamista.

Koska ihmisillä on tarve kuulua voittajan puolelle ja joukkoon, ajatellaan kiusaajan olevan se vahva, jonka joukkoon halutaan kuulua. Kaikki meistä tuntevat sanonnan: ”Joukossa tyhmyys tiivistyy.” Ja näin sellaisesta, joka ei olisi ikinä ajatellut olevansa kiusaaja, voi sellainen tulla. Ikävää ja hyvin yleistä on, etteivät kaikki tällaisessa tilanteessa edes huomaa, että varsinainen rumban aloittaja, tuo “kunkku kiusaaja” käyttäytyy epäasiallisesti.

Kiusaamisen paras lääke on sen ennaltaehkäisy. Selkeät säännöt ja johtajuus ovat oivia keinoja ehkäisemään kiusaamisen syntymistä. Mikä sitten lopettaisi aikuisten kesken tapahtuvan kiusaamisen? Mikä lopettaa epäasiallisen käytöksen? Mikäli epäasiallinen käytös johtuu vallan himosta ja omasta heikosta itsetunnosta, miten voimme niihin vaikuttaa? Sopeudummeko tai annammeko periksi ja poistumme takavasemmalle? Moni työpaikkakiusattu vaihtaa työpaikkaa. Haluamme, että koulukiusaaja on se, jonka tulee vaihtaa koulua. Mitäpä jos heräisimme epäasialliseen käytökseen ja vaatisimme sen poistamista ko henkilöltä tai poistaisimme hänet siitä yhteisöstä, jossa hän kiusaa?

Oletko sinä törmännyt kiusaamiseen?
Oletko sinä heikko ja asetut kiusaajan puolelle?

Oletko Sinä oikeudenmukainen ja erotat epäasiallisen käytöksen normaalista kanssakäymisestä?

Lähteenä jutun joillekin osioille toimi Talouselämän artikkeli: https://www.talouselama.fi/uutiset/aikuinen-kiusaa-ovelasti/137aa7f0-69b5-3a74-92db-5366894461bd

Jos ei ole sinun käsissäsi muuttaa tilannetta, joka aiheuttaa sinulle tuskaa, niin voit kuitenkin aina valita asenteen, jolla kohtaat tuon kärsimyksen.”

-Frankl Viktor-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s