Yksinasumisen kepeä kalleus

Tuossa petivaatteet vaihtaessani, pesukoneen päälle napsauttaessani, imuroidessani, lattioita luututessani, koiria ulkoiluttaessani, roskat viedessäni, kissojen hiekan vaihtaessani, kaupassa käydessäni, tiskatessani, laskuja maksaessani….. mietin tätä yksinasuvan elämän ”kepeyttä”.

Vuonna 2016 yksinasuvia oli Tilastokeskuksen mukaan Suomessa  yli miljoona, tarkka luku: 1. 131. 424 henkilöä. Asuntokunnista noin 42 % oli yhden hengen asuntokuntia. 

Monesti peräänkuulutetaan perheellisten tukia ja etuja, oikeuksia.

Haluamatta lainkaan laittaa perheellisiä ja yksinasuvia vastakkain, haluan kuitenkin tuoda esille myös yksinasuvien näkökulmaa.

Yksinasuvat maksavat kaiken yksin, hoitavat kaiken yksin. Ja vaikka tuttuni keskustelumme alussa sanoikin, että sinkkuus on jokaisen oma valinta, joutui hän (sinkkuna itsekin) keskustelun edetessä myöntämään, ettei hänkään ole vapaaehtoisesti yksin.

Suurin osa yksinasuvista varmasti haluaisi vähintäänkin sen kumppanin, ellei perhettä. Facebookista löytyy jos jonkinlaista sinkkuryhmää ja useilla ovat Tinder, Badoo ja muut vastaavat sovellukset kovassa käytössä työmatkoilla (toki vain julkisilla kuljettaessa toivottavasti vain). Lukuisat yritykset tahkovat rahaa ihmisten halulla löytää kumppani elämänmatkalle.

Sinkkuus ei ole välttämättä siis ole niin upeata, kuin jotkut siitä tahtovat ajatella.

Kuten yllä kirjoitin, asiat hoitaa yksin. Kaupoista ei juurikaan löydy esimerkiksi pientä pakettia jäätelöä, maksat usein enemmän jostakin, koska alennukset koskevat aina suurempia määriä: Ota kaksi – maksa yksi. Esimerkkejä löytyy lukuisia. Kotitalousvähennyksistä alkaen.  Hyvällä tuurilla, jos naisella olisi kätevä miespuolinen kumppani, ei kotitalousvähennystä tarvitsisi hakea, mies hoitaisi hommat. Mutta, jos kotitaloudessa on kaksi henkeä, voi tuon vähennyksen hakea tuplana. Me sinkut maksamme enemmän.

Entäpä asumiskustannukset, pienten asuntojen neliöhinnat ovat usein korkeampia kuin suuremman asunnon.

Oli syy yksinasumiseen mikä vain, tulisi yhteiskunnan ottaa huomioon myös kasvava yksinasuvien määrä lukuisissa asioissa.
”Kaksin aina kaunihimpi”, sanontakin kuuluu. Trendinä, syiden ollessa moninaisia ja niihin tässä kajoamatta, yksinasuvien määrä kuitenkin lisääntyy ja tämänkin tulisi näkyä yhteiskunnan uudistuksissa.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s