Keskiviikon ajatuksia alituisesta vanhustenhuollosta

Vanhuksille laitoksissa ja kotihoidossa elämisen arvoinen elämä.

Vanhustenhoitoon tulisi ottaa mukaan lisää yhdistyksiä ja vapaaehtoisia, myös alan oppilaitosten kanssa kannattaisi tehdä enemmän yhteistyötä. Fakta on, ettei yksikään hoitopaikka palkkaa väkeä enemmän kuin on lakisääteinen pakko. Tätä teemaa; ”enemmän hoitajia” toitotetaan tuutin täydeltä joka puolella.

Suomi on luvattu erilaisten yhdistysten maa, miksemme siis tekisi enemmän yhteistyötä yhdistysten ja organisaatioiden välillä. Sote tuo kolmannen sektorin selkeästi mukaan markkinoille, tämän lisäksi eri organisaatiot voisivat keskittyä erilaisten, uusien yhteistyömallien luomiseen.

Voimme tehdä paljon, pienelläkin pohdinnalla, luomalla uusia toimintamalleja.

Itse vanhainkodeissa työskennelleenä tiedän millaista hoitajan ja vanhuksen arki siellä on. Hoitajilla on kiire, istumaan ja seurustelemaan ei juuri ennätä ja päivällä, kun olisi kenties hetki aikaa ulkoilla oman nimetyn vanhuksen kanssa loppuukin jo pian aamuvuoro.

Iltavuorolaiset alkavat laittaa päivällistä jo kohta esille. Toki ulkoilu ja seurustelu on osittain kiinni myös omasta asenteesta. Ulkoilemaankaan ei kuitenkaan lähdetä tuosta noin vain, takki naulakosta kaulaan ja ulos ovesta minuutissa. Vanhukset puetaan hyvin, ja esimerkiksi pyörätuolissa istuvan vanhuksen pukeminen ei suju tuossa tuokiossa, ensin pitää muistaa vielä mennä vessan kautta. Ja kun ollaan itsekin väsyneitä, saatetaan koittaa ennättää istua se pieni hetki kahvilla. Johtoporras kenties on määrännyt joitakin paperitöitä tehtäväksi taikka osastopalaveri, jossa keskustellaan auditoinneista, onkin juuri alkamassa.

Arki on arkea ja aina ei jaksa ja ehdi. Hyödynnettäisiin siis enemmän jo olemassa olevia muita tahoja, apuja voi olla joskus lähempänä kuin tajuammekaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s