Sähköiset terveyspalvelut

Olemme pelänneet uusia, digitaalisia terveyspalveluja. Ajatelleet kauhuissamme, etteivät vanhuksemme omista tietokoneita ja iPadeja, eivätkä he osaisi ja haluaisi asioida digitaalisesti.

Varmaankin on näin, kenties jopa suurimmalla osalla iäkkäämmästä väestöstä, vaikka toki heidänkin joukkoonsa mahtuu tietokoneita käyttäviä.

Olin kuulemassa ODA hankkeen esittelyä. Kyseessä on hallituksen kärkihanke sähköisestä terveyspalvelusta. Esittelyn aikana ymmärsin, ettei kyseessä ole asia, jota meidän tarvitsee pelätä.

Terveysasemat eivät poistu, ainakaan lähivuosina, tuskin vielä vuosikausiin. Totta on, että niiden määrä vähenee. Mutta, meillä on x ja y sukupolvia, jotka asioivat mieluummin verkossa, puhelinten sovelluksilla jne. Sähköiset palvelut on tarkoitettu kaikille, mutta se ei tarkoita, että kaikkien on niitä käytettävä ja siirryttävä digiaikaan samoin tein.

Itse näen nämä palvelut nyt mahdollisuutena, hyvänä mahdollisuutena säästää rahaa ja aikaa. He, jotka haluavat jonottamisen sijaan toimia verkon välityksellä, voivat sen tehdä. Samalla jonot vähenevät ja kustannukset pienenevät. Me, jotka olemme ensin menneet lääkärille kertomaan oireemme, saaneet lähetteen laboratorioon, palanneet lääkärille kuuntelemaan laboratoriotulokset, voimme jatkossa hoitaa nämä asiat, niin halutessamme sähköisen palvelun kautta. Ja vasta tarvittaessa, vaivan ollessa vakavampi tmv varata ajan lääkärille. Jatkossa saamme etäyhteyden sairaanhoitajaan esimerkiksi iPadilla, voimme keskustella ammattilaisen kanssa videopuhelun välityksellä jonottamatta terveyskeskuksen jononumeroon aamuisin.

Moni meistä töissä käyvistä tietää kuinka turhauttavaa on lähteä kesken työpäivän kuulemaan testien tuloksia lääkärille vain useimmiten saadaksemme kuulla, että kyseessä on virus, eikä siihen määrätä antibiootteja tai saadaksemme tuon reseptin, joka sekin nykyään on sähköinen. Tämäkin vaihe jää tulevaisuudessa pois. MUTTA, vain siis heiltä, jotka voivat ja haluavat toima digitaalisia terveyspalveluja hyödyntäen.

Suomi ei hylkää digiaikaan siirtyessäänkään vanhuksia ja laita heitä pakolla opettelemaan sähköisten palveluiden käyttöä.

Kuka muistaa, kun pankkiautomaatit tulivat? Tuolloin oltiin skeptisiä ja varmoja siitä, että rahat loppuvat….

Lopuksi kuitenkin: Meidän täytyy silti pitää huoli, että vanhukset, omaishoitajat, terveydenhoitoalan ammattilaiset, lapsiperheet, lapset, saavat niitä palveluita, jotka heille kuuluvat, tasapuolisesti. Ja nämä ovat niitä asioita mitä minä aion aina puolustaa.

 

Täältä voit tutustua uuteen, tulossa olevaan kansalaisten sähköiseen terveyspalvelu ODA:aan: ODA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s